DELIKOLLEN

Växthus – en guide för att välja rätt växthus för dig

pexels-magda-ehlers-9685943

Om du är intresserad av växter och vill förlänga sommarmånaderna med 2-4 månader är ett växthus ett utmärkt alternativ. Det finns många olika typer av växthus på marknaden, var och en med sina egna egenskaper. I det här blogginlägget ska vi utforska de olika typerna av växthus så att du kan fatta ett välgrundat beslut om vilket som är rätt för dig.

Typer av växthus

Som vi nämnde tidigare finns det många olika typer av växthus på marknaden. De vanligaste typerna är träväxthus, tunnelväxthus och bågformade växthus. Låt oss ta en närmare titt på varje typ så att du kan bestämma vilket som är rätt för dig.

Växthus av trä

Växthus i trä är den mest populära typen av växthus. De är tillverkade av robusta material som cederträ eller douglasgran och kan hålla i årtionden med rätt skötsel. Träväxthus är också relativt lätta att montera, vilket gör dem till ett bra val för nybörjare i trädgårdsbranschen. En nackdel med växthus av trä är att de inte är lika värmeeffektiva som andra typer av växthus, så du måste se till att dina växter inte blir för kalla under vintermånaderna.

Tunnelväxthus

Tunnelväxthus är ett annat populärt val bland trädgårdsmästare. De har fått sitt namn från sin form – de är långa och böjda, som en tunnel. Tunnelväxthus är tillverkade av metall eller plast och är täckta med en tunn film eller ett nätmaterial. En fördel med tunnelväxthus är att de är mycket lätta, vilket gör det lätt att flytta runt dem efter behov. De är också mycket värmeeffektiva, så dina växter är skyddade från kylan under vintermånaderna. Tunnelväxthus kan dock vara dyrare än andra typer av växthus och kan vara svårare att montera.

Bågformade växthus

Bågväxthus har fått sitt namn från sin form – de har ett högt, bågformat tak som liknar formen på en katedral. Bågformade växthus är tillverkade av metall eller PVC och täckta med glas- eller akrylpaneler. Den höga, välvda formen gör dem mycket rymliga inuti, vilket ger dig gott om utrymme för att odla en mängd olika växter. Bågformade växthus är också mycket värmeeffektiva, så dina växter kommer att vara skyddade från kyla under vintermånaderna. De kan dock vara dyrare än andra typer av växthus och kan vara svårare att montera.

Det finns många olika typer av växthus på marknaden, alla med sina egna egenskaper. I det här blogginlägget har vi utforskat de tre vanligaste typerna av växthus: träväxthus, tunnelväxthus och arkadväxthus. Nu är det dags för dig att bestämma vilken som är rätt för dig. Tänk på din budget, klimatet där du bor och hur mycket utrymme du har innan du fattar ditt slutgiltiga beslut. Oavsett vilken typ av växthus du väljer är vi övertygade om att du kommer att njuta av många år av glad trädgårdsodling!