DELIKOLLEN

Varför du bör installera en laddbox för din elbil

pexels-kindel-media-9799995

Många som äger elbilar har ofta frågor om laddning. Hur laddar man en elbil hemma? Finns det en laddningsstation på jobbet? Var kan jag ladda i staden? När det gäller hemmet vill många installera en laddbox – vilket rekommenderas. Men kan man ladda utan laddbox?

Det enkla svaret är nej, inte när det gäller hemmabruk. Det finns för närvarande inget krav på att ha en laddbox hemma för laddning upp till 16 A. Men riskerna om du inte håller koll på gamla elinstallationer kan vara många. En korrekt installerad laddbox ger definitivt både ökad säkerhet och trygghet.

När du installerar en laddbox eller laddningsstation hemma får du flera fördelar. För det första kommer din bil att laddas snabbare eftersom de flesta hemmaladdare är mellan 3 och 22 kilowatt (kW). Det är betydligt snabbare än offentliga laddare, som ofta bara är 2 kW. För det andra får du större kontroll över när och hur länge bilen laddas eftersom du kan ställa in timern på din hemmaladdare. Detta gör att du kan dra nytta av elpriserna under lågsäsong, vilket kan spara pengar. För det tredje behöver du inte konkurrera med andra elbilsägare om en plats vid en offentlig laddare. Och för det fjärde vet du alltid var din laddare finns – till skillnad från offentliga laddare som ibland kan vara svåra att hitta.

Slutsats

Om du äger en elbil rekommenderar vi att du installerar en laddbox hemma. Det finns många fördelar med att göra det, bland annat snabbare laddningstider, mer kontroll över när och hur länge din bil laddar och att du alltid vet var din laddare är placerad. Dessutom slipper du konkurrera med andra elbilsägare om en plats vid en offentlig laddare. Så varför inte installera en hemmaladdare idag?